En kram från din väst

grabbSnug Vest är ett klädesplagg som kramas. Det är ett hjälpmedel som är framtaget för personer med särskilda behov. Känslan är ungefär densamma som bolltäcken och andra tyngder, som är avsedda för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Grundaren till Snug vest, Lisa Frasier, har jobbat med barn med särskilda behov under flera år. Hon märkte att de hjälpmedel som fanns på marknaden inte var tillräckliga. Lisa läste till industridesigner och som examensarbete jobbade hon fram detta klädesplagg. En väst som med hjälp av tryckluft ger användaren en behaglig kram.

Den används av både barn och vuxna. Bäraren blåser upp västen med en liten handpump i de små luftfickor som finns på ryggen, sidorna och axlarna. Man blåser upp plagget till det får ett behagligt tryck och känslan blir skön. Västen kan användas av barn redan från tre års ålder, och upp till vuxen ålder. Den finns i sex storlekar, ända till large.

Minskar stress
Barn som använt västen har presterat bättre i skolan. De koncentrerade sig bättre på sina uppgifter och satt stilla under lektionerna. Ett mindre test som gjordes på University of Victoria i Kanada, har visat hur stresshormonet kortisol och adrenalin har minskat hos barn när de använt västen. Även vuxna har visat bra resultat vid test, då de både ökade fokus och minskade stresskänslan.

Västen kan användas dagligen eller vid behov. Den är framtagen för personer med autism och ADHD, och västen ger en lugnade effekt med sin taktila stimulans. Den visar också goda resultat för personer med posttraumatiskt stressyndrom, eftersom den minskar ångest och stress. Den hjälper även personer med sensoriska störningar.

Västen är stilren och sportig. Den är lätt att bära och behöver inte döljas under andra plagg.

Text: Lotta Tammi
Foto: Snug Vest

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s