Åter till det sociala företagandet

IMG_9105I föregående nummer av ASP Bladet kunde vi rapportera att det fanns få konkreta reformförslag från regeringen inom det sociala företagandet. Nu har regeringen presenterat ett utredningsuppdrag för att förbättra villkoren.

Under en interpellationsdebatt mellan arbetsmarknadsministern och moderaternas Elisabeth Svantesson, där Svantesson lät kritisera regeringen för vaga uttalanden, lät det så här från Ylva Johansson.

– Jag bedömer att arbetsintegrerade sociala företag ska kunna ha en fortsatt mycket viktig roll när det gäller att ge dem som står längst ifrån arbetsmarknaden en väg tillbaka. Regeringen kommer att fortsätta dialogen med de arbetsintegrerade sociala företagen, berättade arbetsmarknadsministern.

Men oppositionen var inte nöjd, Elisabeth Svantesson pekade på att regeringen haft tid att fundera på vad de vill ersätta Fas 3 med, då man gick till val på reformer inom det arbetsmarknadspolitiska området.

Nu svarar regeringen med ett utredningsuppdrag. Denna har som syfte att: ”främja den sociala ekonomin och stärka social innovationskraft. Målet är att ta fram förslag på hur näringspolitiken kan bidra till att stärka det sociala företagandet.” Arbetet, som är tänkt att leda fram till konkreta förändringsförslag, beräknas vara klart den 31 maj 2016.

Text: Robert Halvarsson
Foto: Lotta Tammi

Uppgiften i utredningsuppdraget består i att:

• Kartlägga befintliga statliga insatser
• Identifiera de huvudsakliga flaskhalsarna
• Beakta områdena kapitalförsörjning, företagsrådgivning, informations- och kunskapsutveckling, samt innovationsfrämjande
• Analysera och ge förslag på och/eller ändra näringspolitisk samt arbetsmarknadspolitisk inriktning
• Ge förslag på omfördelning av stöd, ansvar och insatser mellan de båda politikområdena och dess myndigheter

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s