Grattis till studenten!

meet-1154341_1920 Studenten är en viktig tid i mångas liv, en tid att minnas. Men alla minns den inte, en del kan vara lite för överförfriskade. Magnus Wallgren jobbar med att minska alkoholkonsumtionen bland studenter.

ASP Bladets reportrar träffar Magnus Wallgren, processledare inom alkohol och drogfrågor, på hans kontor en gråmulen onsdagsförmiddag. Ett kontor utsmyckat med affischer som uppmanar att ta ställning till och säga nej till narkotika, samt att skapa en ökad förståelse för alkoholens inverkan.

– Vi gör insatser just inför skolavslutningar och Valborg som är perioder som vi vet är en risk, och därför så samlar vi alla resurser som vi kan. Det är min uppgift att göra och det jag tycker är oerhört viktigt är att det här lyfts massmedialt, berättar Magnus Wallgren för ASP Bladet.

Detta kan bli ett första steg för studenter och unga att få en ökad förståelse och en viss respekt för vad alkoholen kan göra med kroppen. Nästa steg är att förändra hur unga ser på alkohol och dess inverkan. Alkohol kan för många vara ett sätt att koppla av och njuta av en fin sommarkväll, exempelvis. Men det finns mer gömt bakom den porlande fasaden.

– Det här handlar ju om att kunna få en så lugn dag som möjligt. För när vi pratar om studenten och att vara 18 så får man ju gå till krogen sen. Och då ser vi att det är en oerhörd fördel att när dem kommer dit att de inte har skämt ut sig och mår dåligt för att mormor och morfar eller hela släkten fick stå där och se något som inte kändes speciellt kul, förklarar Magnus.

32234234

Det är ju en lång dag, speciellt för alla glada studenter, varav många, gärna startar dagen med den sedvanliga champagnefrukosten. Något som Magnus vill få en ändring på. Alkoholen kommer att flöda på kvällen så den behöver ju inte vara det som inleder dagen, det gör kortegen mycket svårare och bråkigare.

– Ska man få in ett budskap så måste man jobba in det. Exempelvis kan vi ta när man bestämde sig för att det skulle vara rökfritt inne på krogen. Då tänkte folk att det aldrig skulle gå, ingen skulle gå dit. Men idag så är det snarare tvärtom. Så jag tror ändå att man kan påverka om ambitionen finns där, säger Magnus.

Studenten är ju nästan en synonym för alkohol för många unga idag, det är detta som Magnus Wallgren och Karlstads Kommun vill förändra. Studentfirandet kan bli trevligare för alla och lättare att minnas om man har en sundare inställning till alkoholen och dess potentiellt negativa effekter.

Alla har sin roll att spela i det stora alkoholspelet. Exempelvis kan det vara en viktig signal att som anhörig inte köpa ut åt sina barn eller släktingar som tar studenten.

Vi är nog alla överens om att man vill ha så bra minnen som möjligt med sig från sin student, och att det är bra med en medvetenhet om vad alkoholen kan ställa till med.

Text: Per Fäldt
Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s