Utbildningssatsning för överförmyndare

IMG_6853Sveriges Radio Ekot rapporterar att Finansinspektionen ska starta en ny utbildningssatsning för överförmyndare.

Allt fler personer, däribland ensamkommande flyktingbarn och andra utsatta grupper, behöver hjälp av gode män med att sköta sin ekonomi. Ungefär 100.000 människor i Sverige har i dag en god man eller förvaltare, uppger Sveriges Radio Ekot.

I varje kommun finns en överförmyndare som ansvarar för att gode män sköter sina uppdrag. Finansinspektionen har under mars 2016 startat en tvådagars utbildning i privatekonomi för överförmyndare. Beslutet kommer efter flera förfrågningar från gode män. Överförmyndaren utbildar sedan i sin tur de gode män denne ansvarar för.

Lars Malmström, avdelningschef på Finansinspektionen, säger till Sveriges Radio Ekot att förhoppningen är att stärka konsumentskyddet för klienterna.

– Vi ska kunna ge kunskaper till gode män så att de kan göra ett bättre jobb och ge privatekonomisk stöttning till dem som de är gode män för.

Lars Malmström berättar vidare att utbildningen kommer att handla om hur man sparar och lånar, om försäkringar, räntor, skulder och lite om pension. De första utbildningstillfällena kommer att ske för överförmyndare i Stockholms län. Därefter står andra kommuner i landet på kö för utbildningen.

Text: Ylva Alsterlind
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s