Vikenkyrkan har hittat en ny väg

IMG_6853Verksamheten Växtplats Viken har genomgått en spännande resa. En verksamhet med cirka tre års bakgrund har blivit förnyelsebar. Diakonen Charlotta Hedström har tidigare arbetat med utsatta människor. Nu arbetar hon fram en ny väg för besökarna.

Att få komma till en drogfri verksamhet och få bli aktiverad på nytt är något växtplatsen har som riktlinje för besökarna. Syftet är att kunna integrera sig med olika människor, gammal som ung, ensam eller tillsammans och känna sig välkommen oavsett problematik eller svårigheter.

Diakonen Charlotta berättar positivt om en kollega som var med i verksamheten redan i fjolåret. Han blev anställd för att genom växtplatsen se till att de skulle bli bra på att möta de med drog- och missbruksproblematik. Han lyckades under sin tid arbeta med ett antal män som besökte verksamheten och hade då ett gott inflytande på processens gång.

Utvidga behovet
De som jobbade med verksamheten upptäckte under sin resa, att deras arbete kunde bli bättre. När besökarna började tappa intresse för verksamheten, förlorade Vikenkyrkan tillfälligt sin växtkraft.

– De som finns här idag, har psykisk ohälsa eller andra behov. Många är ensamma och framför allt äldre kommer, berättar Charlotta.

Det behövdes en ny metod för att fortsätta nå ut. Växtplatsen utvidgade sitt mönster och utgick ifrån att mångfalden också är viktig att tänka på. Den spelar en stor roll och det är behoven som måste styra, för att det ska leda till en trivsam miljö.

32234234Mötesplatsen
Den nya verksamheten döptes om från Växtplatsen Viken till Mötesplatsen och öppnade upp för ett bredare perspektiv, vilket har resulterat i ett bättre arbete.

På tisdagar kan besökarna variera mellan 10-15 personer och det är mestadels kvinnor och någon enstaka man som deltar. Aktiviteter anordnas både för arbetarna och besökarna. De varierar från gång till gång efter besökarnas insatser och intressen.

– Vikenkyrkan är ett vardagshem och skapar hemmatrivsel, anser en besökare på platsen.

Charlotta berättar att mötesplatsens fredagar är såväl trevliga som varierande. Det kan komma runt 15-20 personer per tillfälle. Både män, kvinnor, yngre och äldre passar på att delta i det så kallade fredagsmyset, med matlagning, mys och festligheter.

– Vi känner gemenskap och värme med besökarna inom verksamheten, berättar Charlotta.

Vikenkyrkan utgår från att besökarna ska känna trygghet och ha en plats i samhället på samma sätt som vanligt folk. De med psykisk ohälsa, äldre och yngre människor ska mötas oftare. Mötesplatsen har alltså möjligheten att växa vidare.

– De som kommer hit är jätteglada, avslutar diakonen Charlotta Hedström.

Text: Shanta Eriksson
Foto: Shanta Eriksson & Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s