Hemmets hjärtrum

kbabI fjol startade KBAB projektet Hjärterum, ett bostadskoncept i samarbete med Karlstads kommun, Karlstads studentkår och privata hushåll. Efter framgången 2015 görs en ny satsning för att hitta boende till höstens studenter.

Från och med vårterminen 2016 lämnar Karlstad kommun inte längre någon bostadsgaranti till blivande studenter vid Karlstad Universitet. För studenter finns ingen bostadskö utan det är först till kvarn som gäller när boendena släpps.

Inför terminsstart räcker de cirka 1400 studentbostäder inte på långa vägar. Detta är ett problem som Karlstad kommun delar med många andra universitetsstäder. ASP Bladet har pratat med Mats Hedlund, strategisk koordinator på KBAB som nu genomför en ny satsning på fjolårets framgångsrika projekt Hjärterum.

Privata hushåll
Projektet innebär att uppmuntra privata hushåll att hyra ut rum till studenter under en begränsad tid när trycket på studentbostäder är som störst. KBAB fungerar som bostadsförmedlare och kan även hjälpa till med tips och råd, förmedla regler kring uthyrning med mera. Det är sedan upp till uthyrare och student att skriva kontrakt om hyra, tid och andra detaljer. I fjol hoppades initiativtagarna att få cirka fyrtio boenden via Hjärterum, men resultatet blev över hundra.

Kritiska veckor
Det är de första veckorna på terminen när alla ska ha boende samtidigt som är kritiska. Lite längre in på terminen blir det en del ledigt igen och i november förra året fanns det studentbostäder till alla.

– Vi hoppas att många karlstadsbor ställer upp även i år, så att ingen student behöver tacka nej till sina studier på grund av de inte hittar någonstans att bo. Vi är jätteglada att så många öppnade hjärtat och sina hem för studenterna, säger Mats Hedlund.

Karlstads tätort
Boendena ska helst ligga inom Karlstads tätort men det finns inga givna ramar om storlek eller vad som ska ingå i boendet. KBAB utför en besiktning av bostaden innan den förmedlas till en lämplig hyrestagare.

– Det finns såklart en lägstanivå gällande standarden men det är upp till uthyraren att bestämma vad som ingår. Vi kan också ge vissa riktlinjer om en rimlig hyra. En studentlägenhet på ca 20 kvadratmeter har en månadshyra på ca 3400 kr. Då ingår bredband, vatten och el, berättar Mats Hedlund till ASP Bladet.

Text: Ylva Alsterlind
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s