Är du beredd på framtidens miljökatastrof?

111En utställning om regn, rusk, och våtmarker. Låter det intressant? I sådana fall pågår just nu en utställning om detta runt om i Karlstad. I en värld där regnandet verkar bli allt kraftigare måste en fråga ställas: är du redo?

En dyster framtid där det regnar för jämnan, är detta vad vi har att vänta oss i en inte alltför avlägsen framtid? I ”Regn”, en del av ett projekt kallat ”Water Research Area”, har det redan skett. Projektet är ett antal konstnärers perspektiv på miljöfrågan, skapat som en möjlig framtid.

Konstprojektet är ambitiöst. De vill kombinera naturvetenskap med konst kring aktuella miljöfrågor, och försöker gestalta ny forskning på ovanliga sätt. Bland annat fokuserar de på Sverige och Indien.

En känsla av fukt penetrerar sinnena så fort man kliver över tröskeln till ett hus i vackra nyrestaurerade Almen, invid Klarälven. Kala omålade träväggar har smyckats med katastroftexten REGN:s instruktionsmanual. Svartvita fotografier pryder även de väggarna.
– Vi vill diskutera och påtala världen vi lever i utifrån ett konstnärsperspektiv. Vi har inga pekpinnar, det är en hel värld vi ska behandla här, säger konstnären Jan Ove Ekstedt till ASP Bladet.

I ett angränsande rum har de lagt fokus på träskväxter, de finns i glasburkar på golvet och kompletteras av fotografier som hänger på en vägg. Vi visas runt i dessa tre träskvattendränkta rum av en guide, som gör sitt bästa för att svara på våra frågor.

På en annan plats, vid Sundstatjärn, växer en pumpa som de i projektet spelar musik för.
– Det är svårt när pumpor börjar växa, vilken musik man ska välja, klassisk musik är väldigt bra för pumpan, säger Jan Ove Ekstedt.

I konstverket har de hittat på en ny högtid, kallad Träskafton. Vad är då Träskafton? Det är ett exempel på en högtid som inte handlar om konsumtion. I denna påhittade högtid finns även ritualer, mat ska ätas på särskilda sätt. Exempelvis skapas en cirkel med torkade frukter, cirkelns bryts och maten äts upp. Det låter kanske knäppt, men att dansa som grodor runt en fallossymbol, eller vandra runt en svart sten i en främmande stad kan förstås också framstå som märkligt för utomstående.

Att kunna hitta på egna högtider kan vara ett kreativt sätt att väcka frågor om miljöförstöring och klimatpåverkan. Konstnärsprojektet som är samarbete mellan Art Lab Gnesta, Maretopia och Regn, genomförs i Karlstad fram till och med den 20 augusti.

Text: Robin Simonsson
och Jenny Sörlin
Foto: Jenny Sörlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s