Säfflebo målar tyska byggnader

2344Veronica Sandahl är 29 år och kommer från Säffle. Under sommaren har hon en utställning i Karlstads stadsbibliotek. Med teknikerna bläck och akvarell gestaltar hon tysk arkitektur.

När ASP Bladet träffar Veronica ställer hon fram godis inför sitt vernissage, och inväntar nyfiket besökarna som ska se utställningen. Motiven kommer från Tyskland, där hon var under tre månaders tid, för att måla av de unika byggnaderna som finns där.

– Jag har blivit väldigt sugen på att teckna hus, men då lite mer avancerat.

Hon berättar att hon har målat konstverken med bläckpenna och akvarell, och det var det som var utmaningen – att måla med lager kräver tid och tålamod.

Syfte utåt
Veronica vill visa folk skillnaden mellan svensk arkitektur och tysk. Hon berättar att Tyskland har en friare byggnadskultur. Deras hus får se ut efter folks tycke, vilket hon anser inte tillåts i Sverige på samma sätt.

En av hennes bilder med motiv från Tyskland föreställer ett schackrutigt hus, i färgerna vitt och lila. När Veronica såg det, tänkte hon: ”Va? Kan dom ha det så?”

Hon tycker att Sverige ska vara mer fritt gällande synen på vår arkitektur. Hon anser att reglerna stör kreativiteten, och att vi bör kunna inspireras av tyskarna.

342324Framtid
Veronica Sandahl har både praktiska erfarenheter och teori i sitt bagage, och arbetar aktivt för att utveckla sitt konstnärskap. Det är tydligt vad hennes önskemål är, kring vad hon vill arbeta med i framtiden.
– Jag vill i framtiden jobba både som konstnärsillustratör samt med grafisk form, som att hjälpa till med böcker och etiketter.

Text & foto:
Shanta Eriksson och Erik Edgren

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s