Kränkningar lika illa som mobbning

natverksmobbning

I Värmlands Folkblads artikel ”Nolltolerans mot kränkningar” tas det upp två olika kränkningstyper, den ena är kränkning inom skolan och den andra innefattar nätkränkning. VF nämner att kränkningar på sociala medier är lika allvarliga som all annan mobbning och att skolan alltid är skyldig att göra en utredning.

Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman berättar att skolan har skyldigheter i och med att anmälningar från elever visar att kränkningarna sker både på nätet och i skolmiljön.

– Det är inte så att mobbning eller kränkningar sker separat från skolan. Ofta börjar det där och fortsätter kanske sedan på sociala medier när barnet kommer hem, säger Caroline Dyrefors Grufman till VF.

Hon säger också att om inte skolan uppfyller sin anmälningsskyldighet samt utreder och vidtar åtgärder mot kränkningar, så har vårdnadshavaren möjlighet att göra en anmälan till Barn- och elevombudet.
Caroline menar att det är lärarnas skyldigheter enligt lag att agera och anmäla.

– Det räcker med att en elev anser sig vara utsatt för kränkningar för att det ska göras en anmälan till rektorn.

I många fall har Skolinspektionen konstaterat att det finns skolor som brister i sitt arbete i att skapa trygghet. Om skolorna inte lever upp till kraven från inspektionen kan de som ansvarar för driften av skolan riskera att få betala skadestånd, enligt VF.

Text: Shanta Eriksson
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s