Äventyrsrally för SOS barnbyar

Hampus Robertsson och Elin Lenneér
Hampus Robertsson och Elin Lenneér

År 2014 startade Hampus Robertsson och Elin Lenneér det ideella projektet ”Äventyrsrally”. Genom det hjälper de utsatta barn för SOS barnbyar.

– Det fungerar på följande sätt: vi samlar in pengar på fritiden via internet till SOS barnbyar. Sedan reser vi med bil till länder där det finns och vi besöker barnbyar. En resa tar ungefär en till två månader. Vi har gjort två stycken resor, dels till Ulan Bator i Mongoliet och även till Marocko och Sahara, säger Hampus och Elin.

Det var 2014 som resan till Ulan Bator i Mongoliet genomfördes, men inte utan äventyr. Bilen gick i sönder i Tadzjikistan, så den fick fraktas hem på lastbil, resan fick fortsätta med flyg och liftning. Väl framme så besökte de SOS barnbyar. En barnby består av åtta till tolv hushåll med en mamma som kallas barnbymamma som agerar föreståndare för varje hushåll, hon har oftast maximalt åtta barn.
– I barnbyn brukar vi underhålla barnen med sång och musik. Vi får fin gemenskap med barnen på detta sätt, säger de.

Hampus börjar att planera en resa ett år innan den skall genomföras och det är visumansökningarna till alla länder som tar tid. Nu har de inte planerat för någon ny resa.

– Det sämsta med resorna är att de tar slut och att det inte finns tid till allt man vill göra. Det bästa är alla möten med människorna och gemenskapen med barnen, vi känner oss välkomna i alla länder. Ju fattigare människorna är desto mer bjuder de på sig själva och är mer givmilda, menar Hampus och Elin.

SOS barnbyar bildades i Europa efter andra världskriget. Det är en organisation som arbetar med utsatta barns rätt till en trygg uppväxt. I Sverige finns inga barnbyar, men i Finland finns det sådana. Det är framförallt kvinnor som tar hand om barnen inom barnbyarna, och oftast är ett engagemang ett livslångt åtagande. Barnen har förlorat antingen den ena eller bägge av sina föräldrar. SOS barnbyar driver också skolor för barnen.

I Sverige har Hampus och Elin varit ute och föreläst på skolor och även haft fotoutställningar om sina resor.

– Det viktigaste är att man gör något för andra, så världen blir bättre. Det mår vi alla bra utav, avslutar de.

Text: Olle Stagnér
Foto: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s