Bokrecension: Magisk realism i tre delar

Bokrecension:
1Q84, Haruki Murakami
Norstedts förlag

Japanen Haruki Murakami omtalas ofta i debatten om vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Härom året kom hans trilogi 1Q84 ut på Svenska. Titeln anspelar dels på George Orwells 1984, dels på att Q och 9 uttalas på samma sätt på japanska, och dels för engelskans ‘Question mark’.

Murakami brukar skriva något som enklast kan uttryckas som magisk realism. I första delen introduceras Aomame. Till vardags arbetar hon som instruktör på ett gym, men hon är också lönnmördare åt en organisation som bekämpar våld mot kvinnor och som farit illa. Vid ett tillfälle är det långa trafikköer, så hon kliver ur taxin och går istället. Hon går ner för en trappa från motorvägen och hamnar i en värld som nästan är likadan som den hon just lämnat. Men, polisen har andra uniformer och vapen än i den gamla världen. Den största skillnaden är att den nya världen har två månar.

Den handlar också om Tengo, som är en opublicerad författare, vilket arbetar extra som matematiklärare på en universitetsförberedande skola. Av sin redaktör får han i uppdrag att skriva om ”Luftpuppan”, som är skriven av en sjuttonårig debutant. Tanken är att denne författare ska vinna årets debutantpris, där redaktören sitter med i juryn. Ju längre tid arbetet med boken framskrider, desto mer tveksam blir Tengo.

Den handlar även om flickan, Fuka-Eri, som skrivit boken, även om hon bara är en bifigur. En annan biperson är en detektiv som fått i uppdrag att spåra upp Aomame. Hon rymde från sekten Sakigate som ung, och den tolererar inga avhoppare.

Aomame och Tengo träffades i skolan och blev förälskade. Men, Aomames föräldrar fick reda på det och de flyttade från staden. Sen dess har Aomame och Tengo förgäves försökt hitta varandra igen.

Enligt Murakami tog alla tre delarna fyra år att skriva. Men, den är långt från ett hastverk. Boken är bra, spännande och välskriven. Handligen flyter på och i bland kommer en förklaring på en tidigare frågeställning. Det är lite som ett pussel som Murakami och läsaren lägger tillsammans. Jag blir inte förvånad om han får Nobelpriset! Så, vill du ha en trevlig stund några timmar, rekommenderas boken varmt!

Text: Liselotte Frejdig

Haruki Murakami, 1Q84, Första, Andra och Tredje delen, Norstedts 2011 (samtliga delar)

Källa: Wikipedia

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s