Mottog hot efter JO-anmälan

Det hela började inför första maj 2013. Polisen i Jönköping gav Svenskarnas Parti (SvP) rätten att demonstrera. Detta var startskottet till en rad obehagliga händelser och konsekvenser, vilket veckotidningen Fria Tidningar rapporterar.

– I grund och botten är det för att jag anser att nazism är en förfärlig ideologi. Jag tror på alla människors lika värde och att ingen kan ta sig rätten att säga något annat, säger Monica Nilsson till Fria Tidningar.

Detta anser hon och två andra personer i Jönköping som var för sig har gjort en JO-anmälan mot den tillåtna demonstrationen. Anmälan avskrevs och gjordes på nytt när samma parti fick tillstånd att demonstrera, även denna gång första maj 2014.

Även denna gång har ärendet avskrivits och de tre i Jönköping har nu vänt sig till JO (Justitieombudsmannen) och förnyat sin anmälan mot demonstrationstillståndet. Under tiden som JO behandlat ärendet, har Monica Nilsson fått anonyma hotmejl.

– Det började med att jag tyckte att avsändaren såg konstig ut och innehållet var i princip att jag skulle hålla mig inomhus och skita i vad SvP tycker! Detta har gjort att hon inte vågar använda sitt rätta namn, av rädsla för fler hotbrev, berättar hon till Fria Tidningar.

JO ville inte uttala sig om ett specifikt fall innan det var avslutat, när Fria Tidningar publicerade sin artikel, i april månad. I och med att
polisen fruktade oroligheter mellan de olika sidorna hade trehundra poliser från olika distrikt runt om i Sverige kallats in som förstärkning.

– Det är egentligen ganska sjukt, avslutar Monica Nilsson för veckotidningen, att emotta hot bara för att du använder dig av den demokratiska rättigheten att få en sak juridiskt prövad.

Text: Liselotte Frejdig
Fotnot: Monica Nilsson heter
egentligen något annat.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s