MARIJUANA LAGLIGT ÅR 2012?

FOLKOMRÖSTNING AVKRIMINALISERAR SANNOLIKT HASCH

2010 folkomröstade USA:s folkrikaste delstat Kalifornien om att legalisera marijuanabruk. Nej-sidan vann med 53,5 procent mot ja-sidans 46,5. Ingen vet ännu, men många undersökningar tyder på att marijuana trots allt kommer att bli laglig, då efter en ny, högst sannolik folkomröstning i november 2012.

Folkomröstningen äger rum den 6 november 2012, samtidigt som landet håller presidentval.  Republikanerna har historiskt haft en restriktiv syn på droger. Något som oroar politiker och motståndare till lagförslaget är hur en legalisering kommer att påverka ungdomar som idag inte röker marijuana. Kommer de att börja röka bara för att det blir lagligt? Det är det ingen som vet idag.

Många nejsägare befarar att lycksökare från hela landet kommer att flockas till Kalifornien. En effekt som befaras vid en eventuell legalisering är att folk kommer att hamstra marijuana för att sedan sälja vidare i delstater som ännu har ett förbud mot drogen. Ett sådant scenario kommer självklart att öka tillgängligheten på marijuana.

Nej-sidans argument mot legalisering tar bland annat fasta på den allmänna säkerheten. De menar att det finns luckor och svagheter i lagförslaget som kan leda till allvarliga oavsiktliga konsekvenser när det gäller den samhälliga säkerheten.

EKONOMISKA MORÖTTER VID LEGALISERING

Jag har tagit del av ett researchmaterial som visar fem av de huvudargument som ja-kampanjen för marijuanalegalisering använde sig av i valrörelsen häromåret:

1. Legaliseringen kan begränsa drogkriget i Mexiko, eftersom 60 procent av de mexikanska drogkartellernas vinster kommer från marijuanaförsäljningen.

2. En ekonomisk analys pekade bland annat på att 7,7 miljarder dollar per år skulle kunna sparas om rättsväsendet inte behövde användas till marijuanarelaterad verksamhet. Kalifornien skulle också få skatteintäkter på 6,2 miljarder dollar per år om marijuana beskattades på samma sätt som alkohol och tobak.

3.  Enligt flera medborgarrättsgrupper tror att färre afroamerikaner och latinos skulle arresteras. Argumentet för detta är att fler vita röker marijuana än andra etniska grupper.

4. Anhängarna till lagförslaget anser att det skulle vara positivt för turismen. Marijuanaprovning skulle, liksom vinprovning, kunna bli en turistinkomstkälla. (I de delstater där cannabis är lagligt för medicinalbruk har drogen börjat åtnjuta samma typ av status och prestige som bra vin och mörk choklad.)

5. Ja-sidan tror att en legalisering skulle kunna ge 60 000-110 000 nya arbetstillfällen i Kalifornien. Om de stora företagen inom jordbrukssektorn satsar på cannabisodling skulle detta ge ännu fler arbetstillfällen.

Om ja-sidan vinner den kaliforniska folkomröstningen kommer all marijuana vara tillåten för alla som är över 21 år. Utskänkningsställena kommer sannolikt att sprida sig lavinartat. Frågan man kan ställa sig är om de federala myndigheterna har resurserna att övervaka alla utskänkningsställen. Sedan ska sägas att de flesta äldre lagar rörande marijuana inte längre finns i Kalifornien.

Under hösten 2010 nedgraderade dåvarande guvernören Arnold Schwarzenegger lagen ytterligare, genom att göra innehav av drogen tillåten ända upp till ett ounce, som är 28 gram.

En paradoxal effekt, som enligt forskarundersökningar skulle kunna bli verklighet, är att ju mindre de federala myndigheterna lägger sig i laglig försäljning av marijuana i Kalifornien, desto lägre kommer priset på illegal marijuana att bli. Men, väljer man att genomföra lagstiftningen så kommer detta att driva upp priset i andra delstater – och då hjälpa drogkartellerna att tjäna mer pengar. Så det är inget enkelt val, varken för gemene man eller politiker.

AMERIKA GÅR FÖRE – VI ANDRA FÖLJER EFTER

Nu kanske ni undrar varför jag skriver om vad som händer i USA, men faktum är ju att allt som händer i Amerika förr eller senare även påverkar oss i Sverige, och även resten av världen (kom inte och påstå något annat). Vi ligger bara lite efter. Något som jag tycker är lite roligt är hur ja-sidan med små medel lyckats vända en tidigare stark opinion mot cannabis, med så enkla grejer som att bara byta ut uttryck. Tidigare sa man att man ”rökte på”, nu säger man istället att man ska ”medicinera” sig. Köparna har blivit ”patienter”. Alla dom gamla uttrycken har försvunnit och ersatts av ett mer modernt, tekniskt språk. Detta har fått allmänheten att visa en större acceptans.

Så här långt har 14 amerikanska delstater legaliserat bruket av medicinalmarijuana, och ett dussintal andra delstater överväger att göra det samma. När jag läser researchmaterialet så är det ganska svårt att förstå. För det här med medicinalmarijuana är något helt annat än folkomröstningen den i november nästa år.

Låt mig bena ur det här, så det blir förståligt. Marijuana är förbjudet för alla. Men inte för dom som kan övertyga sin läkare att man lider av någon sjukdom t ex muskelspasmer eller aids, cancer eller (vem vet?) nageltrång. Hur som helst så verkar det inte så svårt att få det frikort som innebär att du kan röka på lagligt. Dom som inte kommer över ett frikort känner nog någon som kan köpa ut åt dom i alla fall. Det blir väl som det är här i Sverige med spriten. Det är väl inte bara personer över 18 som blir fulla i vårt land? Hoppas ni fattar vad jag menar. Det är lite sjukt allting. Det finns redan idag otroligt många som röker på, på laglig väg, med hjälp av frikortet.

Man räknar med att det bara i Kalifornien finns ca 3 500 000 personer som röker marijuana, årligen, av dessa röker runt 400 000 personer med en läkares tillåtelse.

Fatta själv om du varit jagad av myndigheter hela livet för att du rökt på, klart som fan att dessa har fixat ett kort som gör att dom slipper petiga poliser som jagar småbrottslingar.

HASCHSPETSADE LIVSMEDEL ALLT VANLIGARE

Bland dom som röker är det ju inte så att man endast behöver nöja sig med en joint då och då, det finns också exempel på mycket annat som folk har preparerat med hasch. Är du sugen på pasta kan du köpa lite Mile High Macaroons (makaroner som du blir stenad av), och vill man skölja ner det med något så finns marijuanaspetsad kolsyrad dryck, allt från apelsin till jordgubbsmak. Efter maten kan du äta chips, gummibjörnar, eller suga på en slickepinne. I matväg finns det mesta, you name it, och allt är preparerat med hasch. Men det vanligaste är ändå att kunderna köper drogen i vanlig traditionell form.

Man kan känna igen det här från Systembolaget, som nu har alkoläsk i alla möjliga smaker. Statistik visar att det är ungdomar, också många yngre än 18, som dricker detta. Likheterna är tydliga.

Många som stödjer legaliseringen av marijuana tycker det ett hyckleri att göra cannabisbruk till ett brott, när alkohol – med sin väldokumenterade koppling till trafikolyckor, familjevåld och födsloeffekter – är lagligt. Alkoholindustrin stöttade förövrigt 2010-års nej-kampanj ekonomiskt, tveklöst rädda för att tappa inkomster om ja-sidan avgått med valsegern.

Text: Christer Adrian

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s