Månadens Boktips: Min mormor hälsar och säger förlåt.

1Efter succéboken En man som heter Ove, är nu Fredrik Backman här med sin uppföljare. Det är en bok fylld av svart humor och bitande ironi, men även en bok som på ett vackert sätt för oss till sagovärlden.

Mormor är den viktigaste personen i Elsas liv, en helvild gumma som hänger calzone i julgranen, kastar bajs på polisen och retar gallfeber på alla i sin omgivning. Men inte Elsa. Mormor gör nämligen precis allt för Elsa. Inte minst spinner hon en väv av sagor kring landet Miamas, allegorier om livet och människorna runt omkring Elsa. En ovärderlig tröst när mobbningen i skolan blir tuff och Elsa oroar sig för om kärleken kommer att räcka till henne när hennes mamma får barn med sin nya kille.

När mormor dör i cancer efterlämnar hon ett antal brev som ska överlämnas av Elsa som blir kurir, till olika personer mormor vill be om ursäkt. Efterhand inser Elsa att de sagor mormor berättat korresponderar med verkligheten.

Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns. Rätten att få vara annorlunda.

Text: Kajsa Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Månadens Boktips: Min mormor hälsar och säger förlåt.

  1. Den ska jag köpa och läsa för jag älskade En man som heter Ove. Väntar dessutom spänt på filmen som kommer nästa år

Lämna en kommentar