På Jobbet: Hans Petter Rognes, VD Stiftelsen Karlstadshus

I månadens ”På jobbet” får vi möta Hans Petter Rognes. En man som vill verka för en långsiktighet i den sociala bostadssituationen för människor med särskilda behov. Ord som trivsel och stolthet är centrala i Rognes syn på hur det goda boendet bör se ut.

Vad har du för yrkesbakgrund? – Jag är civilingenjör med samhällsteknisk inriktning från början och jag har jobbat med lite olika arbetsuppgifter. Under sju års tid jobbade jag med Familjebostäder i Stockholm. Under den perioden hände det ganska mycket med bostäderna i Stockholm i form av ombildningar och utförsäljningar. Om man har en stor fastighetsförvaltare och en Plan- och byggavdelning är det är lätt att glömma bort de specialfrågor som krävs i de här fallen. Sen har jag varit teknisk chef och plan- och byggchef i en norsk kommun där jag jobbade med de här frågorna med.

Berätta lite vad ditt nuvarande yrke går ut på? – Stiftelsen Karlstadshus är en allmännytta och mitt arbete går ut på att förvalta fastighetsbeståndet. Mitt uppdrag är också att verka för trygghet och trivsel så att människor kan känna stolthet över sitt grannskap. Hur man än vrider och vänder på det hela får vi då också en sida som väcker känslor, när man sätter in människor med problem. Vi samarbetar med socialen kring kategoriboenden och kommunen hyr bostäder ifrån Stiftelsen Karlstadshus.

Vad är din personliga drivkraft i ditt arbete? – Jag tycker om att hitta nya infallsvinklar på problem och är ganska lösningsorienterad. Jag vill också lyfta saker till en känslomässig dimension kring hur hyresgästerna upplever sitt boende. Sen är det klart att jag har ansvar kring exempelvis skötsel och teknisk förvaltning också, men det är andra parametrar som skapar det goda boendet.

Vad finns det för lösningar inför att grannskap kan känna obehag inför människor med olika bekymmer? – Den bästa lösningen som jag förordar hela tiden är att vara ute i ett väldigt tidigt skede och få med det i själva samhällsbyggningsprocessen, där vi har Plan- och bygg och så vidare. Man ska inte med våld trycka in det här i befintliga bostadsområden och därmed skapa oro och negativa känslor. När jag jobbade i Stockholm med Familjebostäder så märkte man i Rinkeby och Tensta; som ju inte har de starkaste företrädarna för de boende, att det kan bli en olycklig mix. Igen ser vi vikten av samhällsplanering. Att man lägger upp saker och ting i tid så att det inte behöver uppstå akuta behov som ska täckas.

Ni har varit med att rusta upp utemiljön på Kronoparken. Hur tror du god utemiljö påverkar de boendes välbefinnande? – Kronoparken har inte varit det område som har haft bäst rykte i Karlstad. Jag vill vända på det. När människor berättar var de bor ska de med stolthet kunna säga att de bor på Kronoparken. På ett liknande sätt som de som bor på Vågmästaren kan känna när de berättar var de bor. Det viktigaste för oss på Riksbyggen är att de boende känner en trivsel och trygghet, men också en stolthet kring sitt boende. Att man kan bjuda hem folk och att de ska känna att det här är ett trevligt område.

Vad ser du för skillnader och likheter mellan två städer som Karlstad och Stockholm? – Det är ju mindre förhållanden i Karlstad och större volymer i Stockholm. Men det är fortfarande samma saker som är viktiga för människorna i boendet. På enkäter med frågan vad som är viktigt i boendet svarar man alltid med trivsel och trygghet. Men jag vill återigen trycka på det här med stoltheten över sin hembygd. På så sätt är det inga större skillnader mellan Rinkeby, Wåxnäs eller Gruvlyckan. Att få folk att rota sig i sitt boende är därför jätteviktigt.

Hur hoppas du att ditt och kommunens arbete i sociala bostadsfrågor kommer att utvecklas? – Vi löste nyligen ett akut problem och det gick bra, men jag skulle vilja se en större långsiktighet. Att man funderar på hur man förhåller sig till de kategoribostäder som väcker mycket känslor. Dessa frågor kan mötas på ett mycket tidigare skede så att det aldrig uppstår konflikter. Det är utifrån den erfarenheten jag har pratat med personer på socialen i samband med att vi har haft akuta behov. Jag tror att det kanske vore någonting för Karlstad att tänka och fundera kring.

Text: Robert Halvarsson Foto: Henrik Sjögren

Om Robert Halvarsson

Ordförande för kooperativet Mediagruppen Karlstad, redaktör för tidskriften ASP Bladet och verksamhetsutvecklare för Miljöpartiet Värmland. Kontakt: robert.halvarsson@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s