SMS-låneföretag i blåsväder

Regeringen är missnöjda över hur sms-lånebolag sköter sig på marknaden och planerar krafttag. Oppositionspartierna tycker dock regeringens nya hårda linje är otillräcklig, rapporterar veckotidningen Arbetaren.

Enligt Kronofogdens statistik har det skett en ökning av sms-lån med 62 % sedan år 2011. Denna ökning och även privata ekonomiska problem som kommit i dess kölvatten har föranlett oro från de politiska partierna. Längst i att vilja strypa dessa företags verksamheter går Vänsterpartiet.

– Vi vill förbjuda snabblån överhuvudtaget. De struntar i reglerna för att det ligger pengar i människors nöd. Det bottnar i att det är så många som är arbetslösa och sjuka. Folk lånar många gånger till mat på bordet, säger Marianne Berg, vänsterpartistisk ledamot i civilutskottet, till Arbetaren.

Dock tror hon att möjligheten till att få med en majoritet i riksdagen på ett sådant förslag är försvinnande litet. Men även alliansregeringen vill göra det svårare för snabblåneföretagen att skapa sig en plats inom branschen, bland annat vill de ha hårdare regler för etablering. Ett godkännande ska krävas från Finansinspektionen.

Dock vill finansmarknadsministern inte gå så långt som att säga att denna bransch skor sig på människors olycka.

– Det finns lägen i livet där det behövs snabba pengar av olika skäl. Målet är därför att också utbilda folk samtidigt som vi gör företagen mer tydliga, säger Peter Norman, M, finansmarknadsminister, till Arbetaren.

Socialdemokraternas Hillevi Larsson påpekar att detta är en verksamhet där låntagarna saknar rättigheter. Något som hon och hennes parti också vill se förändras.

Dåligt skött bransch
Utifrån ett granskning genomförd av Konsumentverket fann man slarv i samtliga fjorton företag man undersökte. Dock har man i dagsläget inga muskler att utdöma böter, vilket även detta är något som regeringen vill ändra på. Den politiska majoriteten på nationell nivå vill att Konsumentverket ska kunna utdöma vite till ett belopp av 5 miljoner kronor om inte lagar och regler följs.

SMS-låneföretag är också kända för extrema räntor. Socialdemokraterna vill se ett tak på 50 procent i ränteläge, detta skulle premiera seriösa företag tror man. I extrema fall kan alla de avgifter sms-lånebolag innehar räknas upp till 17,000 procent.

Bankverksamhet lyder under en så kallad ocker-lagstiftning, vilket syftar till att reglera oskälig bankverksamhet, men i dagsläget räcker inte lagstiftningen till för att förhindra det som i princip hela det politiska fältet betraktar som dålig affärsverksamhet.

Text: Mikael Karlsson och Robert Halvarsson
Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “SMS-låneföretag i blåsväder

Lämna en kommentar