Till dig som har aktivitetsersättning

PeppersjävelHar du haft aktivitetsersättning i över än ett år? Har du planer på att börja arbeta eller studera? I så fall är du bara att gratulera! Nya regler började gälla redan 2013.

Tanken är att den som har aktivitetsersättning ska kunna arbeta eller studera och få tjugofem procent av ersättningen. Denna minskade ersättning betalas ut med automatik i maximalt tjugofyra månader. Detta gäller för den som arbetar med lön.

För den som studerar gäller andra regler. Du kan inte ha studielån samtidigt som du får vilande ersättning och det är endast de som ägnar sig åt grundskolestudier, gymnasiala eller eftergymnasiala studier. Övriga studenter får full aktivitetsersättning.

Vilande ersättning
Försäkringskassan kan besluta att den vilande ersättningen ska upphöra. Då betalas full ersättning ut, även utan ansökan. Detta gäller dels de som tagit ut, eller planerar att ta ut föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, graviditetspenning under ungefär en månad eller vid flertalet tillfällen eller är sjukskriven under längre tid. För de som har livränta, blir den också vilande.

Skulle den som har aktivitetsersättning även ha rätt till bostadstillägg, kan detta höjas eller sänkas. Så för säkerhets skull, anmäl förändringar. Annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig om du fått felaktig ersättning.

För mer information, se Försäkringskassans information:
http://tinyurl.com/om2xfol

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Kid Overgaard

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s