Etableringslotsarna upphör

”Arbetsförmedlingen avslutar tjänsten etableringslots”, berättar myndigheten själv i ett pressmeddelande. Detta efter att tjänsten vid upprepade tillfällen anklagats för att hysa oseriösa aktörer.

Arbetssökande har rapporterat om oseriös och kriminell verksamhet bland etableringslotsarna. Bland annat nämns hot, mutor, utpressning och bedrägeri.

Anklagelserna riktar sig inte mot alla etableringslotsar, men problemet har antagit omfattande dimensioner och blivit svårt att komma till rätta med. Arbetsförmedlingen väljer av den anledningen att avsluta samarbetet med samtliga arbetslotsar, vilket framkommer av det officiella utlåtandet.

Etableringslotsarna introducerades i slutet av 2010 och var tänkta att agera som en länk mellan nyanlända personer och det svenska samhället. Tidigare har Expressen avslöjat att vissa lotsar misstänks för rekrytering till terrorgruppen IS.

Text: Peter Sundström

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s