Femtio orsaker till glädje

Uppvaktning och presenter, tårta och en sal full med människor som alla ville gratta dagens huvudperson. Det var vad som bjöds på när socialdirektören Monica Persson fyllde femtio.

Den 18 oktober var Monica Perssons bemärkelsedag, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen lät inte detta gå obemärkt förbi. Monica är heller ingen duvunge i det sociala arbetet, innan hon blev direktör har hon sitt förflutna bland annat arbetat som chef på avdelningen Integration, försörjning och arbete (IFA). De var givetvis därför en av gratulanterna i den välfyllda lokalen. Och så när Monica Persson skulle hålla ett litet tal, knöt hon an till lyckan i att faktiskt ha fått bli så gammal.

– Det är väldigt roligt att det är så många som har kommit hit för att fira min femtioårsdag. Jag tänkte idag att jag har haft en himla tur som har fått vara med så här länge, även om jag hoppas att jag givetvis även får bli hundra år gammal, sade en tagen Monica Persson.

Självklart spexades det en hel del. Mediagruppen Karlstad visade upp en film som hade skapats dagen till ära och salen fullkomligen mullrade av skratt. Applåder revs även ner när en samling socialarbetare kom in för att sjunga en skojig trudelutt baserad på ett av motiven från Disneys Djungelboken. När efter allt firande ber Monica Persson att identifiera förvaltningens största styrka, är det också medarbetarna hon vill lyfta fram.

Roligt på jobbet

– Grundstyrkan är att alla medarbetare känner en stark känsla kring och vill att det ska gå bättre för andra människor. Det hjälper inte om jag sitter ensam på mitt kontor och tänker att det ska vara så, just detta tror jag är styrkan. Och att man faktiskt tycker om det man gör och har roligt, berättar Monica Persson.

Går det att ta med sig den kärlek som en eftermiddag som denna präglade atmosfären, i det utmanande arbetet hon ställs över när fest övergår till vardag? Viss humor, distans och värme är kanske inte bara något för stunden, utan även något att lagra och ta fram senare? Denna linje verkar Monica Persson i alla fall vara inne på.

– Jag tänker och hoppas att andra har förmågan att lagra den här kärleken som finns här, för det är faktiskt den som kommer upp till ytan när man har en riktigt dålig dag. Man kan alltid påminna sig själv om allt det positiva som faktiskt finns, kring vad mycket vi jobbar och vad alla ställer upp. Detta är vad som gör att man till slut flyter upp till ett åtminstone neutralt läge, säger Monica Persson.

Den stora utmaningen

Att förvaltningen rör sig med visst underskott är dagar som dessa knappast någon hemlighet, svåra beslut stundar. Goda dagar avlöses också av dagar som erbjuder större utmaningar, utmaningar som kan vara svåra att tackla och möta. Kan man, för att låna Vuxenavdelningens chef Ingrid Granhagens ord, både förmå bromsa och gasa samtidigt?

– Totalt sett är det naturligtvis en svår situation, och det tråkiga är att alla på förvaltningen vet att nedskärningar till slut drabbar tredje man. Det handlar ju inte om att vi får en bil mindre tillverkad, eller hundra pennor färre att rita med, utan att det handlar om att någon inte får den hjälp den personen behöver. Detta gör ju givetvis att det blir väldigt smärtsamt för vår förvaltning att över huvud taget prata om nedskärningar. Men när jag sitter med detta måste jag försöka hitta hur vi gör detta på bästa sätt så att sviterna blir så små som möjligt, berättar Monica Persson.

Detta är också den vetskap som ASP Bladet tar med sig från femtioårskalaset som var. Bakom glädjen och humorn ryms allvaret, men kanske mer upplyftande: bakom allvaret ryms humorn och leendet.

Text & Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s