Musik: David Lynch the dreamteam

361087Härom dagen såg undertecknad en dokumentär om filmregissören David Lynch (Mulholland Drive, Blue Velvet, Eraserhead och många andra filmer. Han regisserade även TV-succén Twin Peaks.) Vad många inte vet, är att han dessutom är musiker och konstnär.

Han är känd för de stora flertalet som skapare av obskyra filmer med många tolkningar och oklart slut. Men till skillnad mot många andra regissörer gör han sin egen filmmusik. Dessutom gör han andra skivor, ofta ihop med andra musiker. En av de mer kända är Angelo Badalamenti.

Detta musikintresse är så pass stort att han nu inrett en egen skivstudio i sitt hem. För att fira det har han gjort en ny skiva som heter ‘The Big Dream’ och på låten ‘I’m Waiting Here’ sjunger den svenska artisten Miss Li.

Musiken påminner om hans filmer, lite småmystiska, svåra att tolka eller förstå helt, men ändå helt underbara och fantastiska, många av låtarna är instrumentala. Dokumentären gjordes i samband med att nya skivan spelades in och producerades. Samtidigt handlade dokumentären om hans övriga mu­sikskapande.

Han ser sig själv inte som regissör, mu­siker eller konstnär, utan ibland känner han för att uttrycka sig med en skiva, ibland med en film, kanske båda sätten eller att måla en tavla, berättar han i intervjun och fortsätter, allt handlar om att förmedla en känsla, på det sätt som passar bäst. Filmen ”Eraserhead”, som tog fem år att spela in och hade en min­dre än minimal budget, handlar om hans egen rädsla för att själv bli far.

När David och Angelo träffas, kanske David har hittat en kul inställning på gitarren. Han spelar upp ljudet för Ang­elo, nej, inte i ordets rätta bemärkelse, utan Angelo får höra ljudet och sedan skapar han ett ljud på sin synth som han tycker går ihop med Davids ljud. Sen byter de ljud med varandra, en form av jam session. Ibland finns även andra musiker med, kanske en trummis.

Ett bra exempel, säger han, är temat till ‘Twin Peaks’. I princip är det bara mitt gitarrplinkande och Angelos Fender Rhodes (En äldre synth). Sedan började vi fundera, hur skulle den låta med sång? Vi anlitade Julee Cruise att sjunga ledmotivet och samtidigt plitade Angelo ner noter. Resultatet blev, ja, ganska skapligt, enligt David Lynch själv.

Källa: The making of ‘The Big Dream’ (Documentary 2013), som varvar äldre intervjuer med nytt material.

Text: Liselotte Frejdig

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s