Skadliga kemikalier rensas ut

78876Sedan förra året har det pågått en inventering på kommunens förskolor gällande hormonstörande kemikalier, som framförallt återfinns i mjuka plaster. Hittills har det slängts 40 kubikmeter leksaker, skriver NWT på sin hemsida.

En inventering har utförts på samtliga kommunala förskoleavdelningar. Det är miljöhandläggaren och projektledaren Malin Hedlund som har åkt runt för att utbilda pedagogerna om farliga kemikalier och vart de återfinns.

Fokus har legat på att lära sig känna igen saker som innehåller skadliga plaster. Mjuka plaster är de värsta, eftersom de innehåller högst halter av PVC, som i sin tur innehåller hormonstörande ftalater, rapporterar NWT.

PVC återfinns bland annat i dockor, pärlor, plastgolv och barnens sovmadrasser. Sammanlagt har det slängts 40 kubik leksaker, på pedagogernas egna initiativ. Kostnaden för de föreslagna utfasningsåtgärderna landar på cirka 20 miljoner kronor.

Flera tusen plasttallrikar har också bytts ut, och under 2016 hoppas man kunna ersätta tusentals sovmadrasser med andra, mer hälsosamma och miljövänliga alternativ, skriver NWT.

– Man kommer aldrig kunna göra något helt giftfritt. Det handlar mycket om att väcka medvetenhet, så att man kan göra något åt det, säger Malin Hedlund i VF.

Karlstad ligger i framkant
Kemikalieplanen som upprättades för två år sedan syftar till att fasa ut farliga ämnen i verksamheter för framförallt barn. Detta eftersom barn är känsligare än vuxna och också kommer i kontakt med skadliga ämnen på ett annat sätt. Barn leker ofta på golvet och kanske stoppar de leksaker i munnen, något som gör kontakten med kemikalier ännu mer intensiv, skriver NWT.
Karlstad kommun är pionjärer när det gäller att reducera skadliga och hormonstörande ämnen i sina verksamheter riktade mot barn.

– Det är ett väldigt omfattande arbete som gjorts, vi ligger i framkant i hela Sverige, säger Niklas Wikström (FP), kommunalråd i Karlstad, till NWT.

Det finns förstås mer att göra för att minska kemikalierna i barn och ungas vardag. Karlstads kommun ska exempelvis besluta om en handlingsplan med andra åtgärder för att minska skadliga kemikalier. Bland annat ska det material som används vid nybyggnationer registreras, skriver NWT.

Text: Therese Nilsson
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s